ulični bubnjar sa palicama

10 JEFTINIH I INTERESANTNIH PERKUSIJA

– udaraljke, “bubnjevi” –

Perkusioni instrumenti su lako dostupni i cena ovakvih instrumenata ne mora biti preskupa. Zatalambasajmo malo ispod ove priče.
Perkusije Vam omogućavaju:
  • Da razvijete osećaj za ritam, koji god instrument da svirate.
  • Da se zabavite svirajući i šireći pozitivnu vibraciju.
  • Da obogatite skoro svaku pesmu koristeći udaraljke.
  • Možete ih relativno jeftino kupiti (uglavnom).
  • Odlične su kao Vaš sporedni instrument.
  • Lako se prenose. Većina perkusija nije teška i može se poneti npr. uz gitaru.
  • Jednostavno se ukapira kako se „udara“ i dobija pravi zvuk, nije potrebno neko sofisticirano muzičko predznanje.
  • Svako može da svira perkusione instrumente. To znači da ih možete poneti sa sobom i dati prijateljima oko vas da se oprobaju na nekom džemovanju, druženju, žurci, svirci...

perkusije

Perkusije - udaraljke - "bubnjevi"

Bacimo pogled na ove sjajne udaračke instrumente.
Preporučujem da nabavite bar jednu veću perkusiju/ udaraljku, da ne kažem bubanj... Na primer cajon ili djembe, sa kojim se igrajte, eksperimentišite na koordinaciji ruku i radite na stabilnom ritmu.
Zatim pronađite bar dve manje, lako prenosive perkusije koje ćete nositi u torbi kad krenete na put/ druženje, kao što su egg-shaker (jaje zvečka) i palice za bubanj ili drveni štapići i daire.
Čak i ako samo povremeno svirate na udaraljkama- vremenom ćete poboljšati ritmiku i bićete iznenađujuće veštiji u držanju ritma- koji god da vam je primarni instrument- gitara, ukulele, bubanj, klavijature...
Osim toga, perkusije su čista zabava i uživancija! Evo nekih od najboljih i najpopularnijih JEFTINIJIH predloga:
Egg Shakers/ Jaja zvečke   - video snimak

jaja zvečke

jaja zvečke

Plastična jaja sa pirinčem ili nekim drugim sitnim materijalom unutar njih, proizvode živ, fanki zvuk. Skoro nijedna Bossa nova, Samba i drugi Latino ritmovi ne zvuče kompletno bez ovih jaja-šejkera.
Jeftina su i uvek nosim par komada u svojoj cajon-torbi, ljudi ih obožavaju jer su čista zabava! Preporučujem da uzmete par komada pošto se lako gube. (Ja ih često podelim deci- nema veće sreće i zadovoljstva!)

 

 

Bubnjarske palice   - video snimak

Bubnjarske palice

Bubnjarske palice

Palice za bubanj su mi jedne od omiljenih! Dobra stvar je što vam ne treba komplet bubnjeva, i možete lupati po metalnim i plastičnim kantama (sa'će me endorsira JUB doo i EkoLak...), po stolu i stolicama, zidovima, ogradama, štagod vam je dometu i neće se razbiti. Možete odabrati više različitih kanti i simulirati razne tonove kao na bubnjevima.
Potražite lokalnog stolara, neće mu biti teško da vam izradi par komada. Za ostale, tu je masterkard i šoping mol i mama i tata. Pas i kravata...

 

 

Tambourine/ Daire   -video snimak

daire i zvečke

Daire i zvečke

Jedne od najpopularnijih perkusija koje viđate na koncertnoj bini. Nešto je komplikovanije ovladati tehnikom sviranja (zahteva vežbanje, strpljenje) jer će zvučati neartikulisano ukoliko ne znate šta radite (mlatite levo-desno k'o Maksim po diviziji). Ipak, svako može da se veseli uz nju držeći ritam neke pesme. Deca takođe obožavaju daire! Svira se rukama, telom, nogom- sve zavisi od vaše kreativnosti i slobode.
Ja ih koristim uz kahon, postavim ih dole na pod i držim ritam tapkajući daire nogom. A može i da se namontira na kick pedalu (pedala za bas bubanj). Problem je upravo to što sviram nogom te se daira haba, prlja i činelice se vremenom rasklimaju i iskrive.

 

 

Foot tambourine/ Daire za nogu   -video snimak

Daire za nogu

Daire za nogu

Jednostavno se nakače na stopalo (obuću) i tako stvarate „beat“. Kontrolišete i usavršavate ritam, jednostavno a nije ni skupo. Problem je što se ne čuje ukoliko je preglasna svirka sa bendom.

 

 

Wood block/ Drveni blok   -video snimak

wood block

Drveni blok

Svira se sa palicom. Ima visok, prodoran zvuk i cepa se ritam sa njim. Preporučujem vatu ili čepiće u uši. I osmeh na lice! Zaplešite, što da ne!
Korisno za decu i korelaciju pokreta, što praktikujem u dečijim radionicama perkusija.

 

 

Guiro   - video snimak

guiro and janis joplin

Guiro

Izgovara se baš tako- [‘gviro ] a potiče od istoimenog voća od kojeg se pravi. Mislim da je naš pandan ovome “čegrtaljka” (pravio moj deda u svoje vreme). Trljajući/ povlačeći štap gore-dole po ovom drvenom instrumentu, proizvodite egzotične tople kratke/duge tonove.
Obično je u rukama nekog Karipskog/ Latino Američkog pevača u malom beach-baru…  Iz iskustva, radeći na brodu po Karibima znam da ovaj instrument mami na ples i dve-tri tekile.

 

 

Triangl   - video snimak

triangle

Triangl

Obično se susretnemo sa ovom jednostavnom metalnom napravom još u vrtiću. Interesantan je kao dodatak vašem setu perkusija. Nije skup. Osnove tehnike sviranja pogledajte u video snimku.

 

 

Kastanjete   - video snimak

castanets

Kako vezati Kastanjete

Još jedna Latino dekorativna perkusija, karakterističnog „klepetastog“ zvuka, najčešće u kombinaciji sa plesom. Jeftino a primamljivo. Probajte!

 

 

Maracas   - video snimak

maracas

Maracas

Latino perkusija sa karnevalskom energijom, ovo je šejker-zvečka sa drškom. Ima dosta suvenira- ukrasa koji samo lepo izgledaju, tako da pripazite na kopije. U suštini, nisu skupe.

 

 

Cowbell/ Zvono   -video snimak

cowbell

Cowbell - 1, 2, 3 . . . i žurka počinje!

Svira se sa palicom, kao i drveni blok a proizvodi glasan, karakterističan metalni zvuk. Koriste ga i bubnjari kao dodatak setu bubnjeva. Ima raznih oblika i veličina. Praktična i korisna udaraljka u raznim situacijama. Afrički pandan- Agogo.

 

 

NASTAVIĆE SE…

 

Reč autora:

Fotke i tekstovi nisu baš moderni po sadašnjim internet marketing soušl zahtevima, prosto boli nas uvo više da pratimo fejsbuk/ instagram trendove, filtere, SEO... Nešto kao Toma Zdravković kada neće da peva Lili Marlen u filmu „Balkan Ekspres“.

Podeli/ šeruj

Facebooktwitter
Facebooktwitter
Posted in Bubnjevi, cajon, instrumenti, perkusije, saveti, zanimljivosti and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.