perkusije

7 IZVANREDNIH PERKUSIJA

- Udaraljke, "bubnjevi" 2.deo -

Nastavljamo priču o zanimljivim perkusijama, sledi niz udaračkih instrumenata koji imaju veću vrednost u odnosu na “sitnije” perkusije.
Djembe   - video snimak
djembe

djembe

Djembe je afrički bubanj-perkusija punog i snažnog zvuka (bass, slap ton). Poprilično je glasan i ima različitih dizajna izrade. Ručno se izrađuje u Africi, kažu da je Lenke najbolje drvo od kojeg se izrađuje (koristi se još Iroko, Melina, Dougoura, Guenou, Djala, Casha, Mahagoni, Afrički Rouzvud...). Detaljnije o vrstama možete pročitati ovde.
 Proizvode ih i megalomanske koorporativno-kapitalističke firme ali ovde o njima k'o o pokojnicima- sve najlepše.
Moje djembe je 14“ što je poprilično veliko i teško, tako da predlažem ako želite nešto laganije djembe „za poneti“ da uzmete djembe prečnika 12“, 10“ ili 8“ iliti 30.48cm, 25.4cm, 20.32cm. Oni ne zvuče toliko snažno, ali „rade posao“- sa njima držite odlično ritam sekciju.
Manje djembe je takođe idealno za decu.
 
Cajon  - video snimak
cajon Serbia

Cajon

Kahon je sve popularniji udarački instrument, sedneš na njega i sviraš! Alternativna zamena za bubanj, proizvodi snažan bas ton i praskav „doboš“ zvuk. Zvuk može da se „denfuje“ tj. priguši, i postoje razne varijacije. Slobodno eksperimentišite. Ovde ne važi ona narodna „Nemoj, pa se ne boj.
Najlepše se uklapa sa akustičnom gitarom. Imao sam prilike da sviram kahon i sa električnim gitarama, tamburicama, harmonikama, kontrabasom i zaista je fantastičan doživljaj, kao i opseg raznih instrumenata sa kojim se cajon može kombinovati.
Izaberite onaj koji će najbolje odgovarati vašem stilu muzike. Dugotrajni su i veoma izdržljivi. Čuvajte šake, pisao sam na ovu temu ranije ovde.

 

 

Darbuka/ Tarabuka   -video snimak
darbuka

darbuka

Čuvene Arapske perkusije, nisu prevelike u poređenju sa Afričkim bratom Djembe-om. Izvrsne melodijske perkusije prelepog dizajna i karakterističnog istočnjačkog duha. Svrstavam ih u 5 najboljih perkusija na svetu.
Moja preporuka je opet, naš čovek iz Subotice koji se bavi hand-made proizvodnjom darbuke, Lehel: http://barakapercussion.com/

 

 

Congas/ Konge   -video snimak
Congas

Congas

Velike i moćne perkusije, imaju kilažu. Postavljaju se na odgovarajući stalak. Imaju predivan topao zvuk, po meni najlepši. Kao i bongosi- idu u paru. Kubanski ritmovi vape za njima.
Ovo je nešto skuplji instrument, ali vredi svaku paru. Poželjna je futrola za njih, kako biste očuvali ovo divno čudo od perkusija. Čuvajte šake, opet da napomenem.
Konge i bongos u pratnji gitara: video snimak

 

 

Chimes    -video snimak
chimes

Chimes

Izgovara se [ča:jms] i predstavlja niz metalnih cevi skladno okačenih o drveni držač. Montiraju se na stalak. Imaju izuzetano specifičan zvuk koji se savršeno uklapa u set perkusija (npr. kahon, djembe, splash činela, daire) ili bubnjarskom setu.
Pravi ih Nikola Vuletin iz Beograda sa veoma pristupačnim cenama, daleko jeftinijim od onih svetski nabrijanih brendova a sa istim kvalitetom zvuka i materijalima za izradu. (Hrastovo drvo, mesing, aluminijum). Naručio sam jedan njegov Chimes te ću uskoro napisati svoje mišljenje o ceni, kvalitetu i mom doživljaju ovog instrumenta.

 

 

Bongos   - video snimak
bongos

Bongos

Afro-Kubanska perkusija. Bongosi su laki „za poneti“ sa sobom, izrađeni su od dva spojena (manji i veći) mala bubnja, jedan uz drugi. To su membranofoni instrumenti (kao i conge, djembe...) što znači da proizvode zvuk pomoću vibracije zategnute membrane (sušena kozija koža ili sintetika). Izrađuju se od drveta ili metala a najčešće ih čujemo u flamenko muzici, mada su sve više popularni i u drugim muzičkim žanrovima.
Interesantno je svirati bongose sedeći, u specifičnom položaju između nogu. Naravno, najčešće se postavljaju na odgovarajući stalak.
Kada gledate neki bend i muzičare na bini, to je onaj najluđi i najveseliji od svih!

 

 

Bongo-cajon   -video snimak
Bogo-cajon

Bogo-cajon

Drvena varijanta Bongosa. Umesto kože, udarna površina je najčešće od tanke šperploče. Zvuk vuče negde između bongosa i peruanskog kahona (bez snera, žica) kao što mu i samo ime govori.
Izdvojio bih poštovanog kolegu i majstora Dejana Ivankovića iz Šapca (Cajon Moon), koji se bavi ručnom izradom ovog instrumenta. Imao sam prilike da testiram njegove radove/ instrumente i mogu reći da njegove vredne ruke ne zaostaju za najboljim majstorima na svetskom nivou. Podržite domaću radinost i ručni rad pravih majstora, kreativaca.
Verujem da ćemo tako svi lepše živeti ovde.

 

 

 

Reč autora:

Fotke i tekstovi nisu baš moderni po sadašnjim internet marketing soušl zahtevima, prosto boli nas uvo više da pratimo fejsbuk/ instagram trendove, filtere, SEO... Nešto kao Toma Zdravković kada neće da peva Lili Marlen u filmu „Balkan Ekspres“.

Podeli/ šeruj

Facebooktwitter
Facebooktwitter
Posted in Bubnjevi, cajon, instrumenti, kupovina, perkusije, saveti, video, zanimljivosti and tagged , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.