DRVENE KUTIJE -PRIČA O KAHONU

Cajon (kahon) je Peruanski nacionalni instrument, i najverovatnije su ga izmislili Afro-Peruanci (potomci robova dovedenih iz Zapadne Afrike) kako bi održali svoju tradiciju ostajući pri tome ne primećeni od strane robovlasničke vlasti- koristili su drvene kutije kao bubnjeve u plesnim ritualima a u isto vreme su ih koristili i kao hoklice ili stolove te su tako ostali ne primećeni.

 

Španski flamenko gitarista Paco de Lucia i njegov perkusionista Rubem Dantas su 70-tih godina XX veka „otkrili“ Peruvijski kahon na svojoj turneji po Južnoj Americi i od tada kreće moderna priča o kahonu.

 

Sada se kahon ne koristi isključivo u Afro Peruanskoj muzici, tu je i Afro Kubanska i flamenko muzika a takođe se intenzivno probija kroz mnoge muzičke žanrove po celom svetu.

 

Kod nas u Srbiji se kahon koristi u raznim muzičkim žanrovima i odlično se uklapa sa akustičnim bendovima zamenjujući bubanj. Polako ali sigurno, i početnici i profesionalci uče tehnike i sviraju na kahonu na ulici, u sobi, na probama, u klubovima i koncertnim binama.

 

Izdvojio bih Ethno Fuel - Balkan Magic Fingers i Alhambra Percussion.

 

 Pročitaj još interesantnih tema vezanih za kahon ovde.

Podeli/ šeruj

Facebooktwitter
Facebooktwitter
Posted in Bubnjevi, cajon, novosti, zanimljivosti and tagged , , , , , , .