SAVETI ZA KUPOVINU KAHONA

Izbirati pravi kahon (kajon je usput nepravilan izgovor) i nije tako teško. Evo nekoliko ključnih stvari oko kupovine odgovarajućeg kahona za tebe.

ODREDI BUDŽET ZA KUPOVINU KAHONA

Dobra ideja je odrediti koliko ćeš potrošiti novca za svoj kahon. Zapitaj se koliko si ozbiljan u nameri (da naučiš) da sviraš cajon, da li ga kupuješ kao poklon nekome, ili ćeš cajon koristiti isključivo kao stolicu/ hoklicu za sedenje?!
Razmisli i o dodacima koji ti mogu dobro poslužiti. Torba za kahon, dodatni snare (žica), tabla za vežbu, flasteri za prste, mikrofon, stalak za mikrofon, kabel… Ubaci nešto i od ovoga u budžet za kupovinu kahona. Ili nemoj. Na tebi je.

Ukoliko ćeš nositi svoj cajon po klubovima na svirkama, ili ćeš ga svirati napolju na otvorenom prostoru, spakovati ga u auto da ti se nađe kad krene ekipa na more/ bioskop na otvorenom/ sportsku utakmicu/ pecanje… -moj savet je da obavezno uzmeš i torbu za cajon jer ćeš ga tako zaštititi od lomljenja, grebanja, vlage, kiše, visoke i niske temperature… Pametna stvar, a u torbi možeš nositi i druge sitnice- šejkere, mikrofon, kablove- sve to stane u posebnim pregradama u torbi.

ZA ŠTA ĆEŠ KORISTITI CAJON?

Ukoliko ćeš svirati pop/rok akustičnu svirku sa bendom, ili ćeš sam vežbati u svojoj sobi (ili u prirodi- zašto da ne), predlažemo ti neki od naših kahona (solidan, pun bas i izražajan, pucajući “slep-snare” zvuk).

OZVUČAVANJE KAHONA

Za žive svirke sa bendom u zatvorenom prostoru će ti trebati mikrofon. Što je mikrofon kvalitetniji, toliko će se i cajon bolje i lepše čuti. O ovome ću pisati u narednim danima. Takođe, ukoliko želiš da izludiš komšiluk- ništa bez mikrofona!
Napominjem da je cajon sam po sebi VRLO glasan instrument!

POTRAŽI SAVETE DRUGIH

Raspitaj se o svemu sa ljudima iz ove branše, ima nas i amatera i profesionalaca, a od svakoga možeš nešto novo saznati i naučiti. Putem interneta se možeš priključiti raznim kahon-grupama i tako se povezati sa ljudima koji su isto tako zainteresovani, ili znaju nešto više o kahonu.

Sjajno, zar ne?

Tu je i jutjub.

Tu smo i mi.

Podeli/ šeruj

Facebooktwitter
Facebooktwitter
Posted in cajon, instrumenti, kupovina, novosti, perkusije, saveti, zanimljivosti and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.