Cajon pedal postavka

CAJON PEDALA

MILLENIUM CP-777 CAJON PEDAL

Za sve nas koji želimo da nam cajon zameni bubanj tu je ova sjajna i jeftina Millenium pedala...
NAZIV PROIZVODA: Millenium CP-777 Cajon pedal
VRSTA PRENOSA: strap (traka)
PROIZVODNJA: Kina
CENA: 120 € (Thomann) +dostava i carina. Ili me pozovite.
U paketu bez torbe dolaze batić sa kružnom glavom od neoprena, genijalan trokraki ključić koji će vam biti dovoljan za sve radove, pljosnata osovina za spajanje pedale na kahon, kućište za batić koje se postavlja na osovinu, standardni kardan kao kod duple pedale, te pedala s crvenom plastičnom podlogom i kućištem. Pedala je gotovo ista kao normalna bas pedala, s tim što je postavljena ukoso i ima traku umesto lanca. Sve izgleda vrlo kvalitetno i ne čini se da je reč o jeftinom proizvodu.

 

POSTAVLJANJE:
Osovina ima ''usta'' u koja spustite kahon. Proizvođač je mislio na razne veličine kahona pa je jedan kraj te osovine klizni - jedan preko drugog su dva lima s tri rupe tako da možete dobro podesiti dužinu osovine.
Nakon toga kahon stegnete u “usta osovine” pomoću kružnog šrafa koji radi na bubnjarski ključić, a prolazi kroz jedan kraj usta i postavljen je na zadnjoj strani kahona. Na drugom kraju tih usta je ploča na koju ćete pričvrstiti malo kućište koje ste dobili, i to onako kako inače kačite bas pedalu na bas bubanj. U to kućište takođe na standardni način stavljate batić. Kardan spajate na kućište, drugi kraj na pedalu i vaša cajon pedal  kombinacija je spremna za upotrebu.

cajon pedal

cajon pedal delovi

PLUSEVI I MINUSI:
Pedala je postavljena ukoso za dešnjake koji sede na kahonu, ali na crvenoj podlozi pedale se nalaze rupe pa možete njeno kućište postaviti ukoso i za levoruke ili potpuno ravno ako vam je tako zgodnije (isto tako i kardan možete kopčati sa desne ili leve strane).
Međutim, ako ste mislili da je postavite ravno pa koristiti na nekom običnom bas bubnju- ništa od toga, jer ovo kućište nema prihvat za batić (pretpostavljam da oni koji znaju da rastave pedalu i imaju delove mogu staviti taj prihvat bez problema).

batić

batić

Batić je od neoprena na površini - ona je gumasta, debela par milimetara, a nakon nje ide sunđer. Tako je napravljen da bi pri udarcu u čvrsto drvo lakše upijao odbijanje od tvrde površine. I izvrsno radi, moguće je čak i kod kahona dobiti onaj ''pak, pak'' zvuk.
Zadnji kraj batića ima slot u koji ulazi kugla šipke batića, a preko kugle ide plastična pločica koja se priteže s dva imbus šarafa. Spada u red ''self aligning'' batića - onih koji se kada se to ne stegne, sami prilagođavaju površini udarca što se nagiba tiče, a to je jako dobro kad ovaj batić koristite na drugim pedalama i kada dolazite u situaciju da vam je nekada površina udarca bliže ili malo dalje od pedale.
Ovde je udaljenost fiksna pa možete isprobati kako i gde batić udara, namestiti visinu i idealan položaj glave batića da celom površinom lupa u drvo i onda ga stegnuti da se više ne pomera. Treba reći da sve ovo radite pomoću ključića koji dolazi uz pedalu, a on ima i slotove za sve bubnjarske šrafove i dve vrste imbusa. Sam po sebi zlata vredi i super će vam doći i na bubnju.

cajon pedal

cajon pedal

Kada se jednom spoji, konstrukcija je vrlo stabilna, ne pomera se i ne spada s kahona, ali sam primetio dve male sitnice koje bi vam mogle zasmetati.

 

Cajon pedal osovina sa kružnim šrafom

Prvo, kraj osovine sa kružnim šrafom koji fiksira zadnju stranu kahona se malo izvije natrag kada stegnete taj šraf.
Nije strašno, ali utisak je da za osovinu treba još deblji ili još čvršći metal, al’ za tu lovu se moralo negde uštedeti.
Osovina ionako leži na podu ispod kahona pa su još manje šanse da će se za vreme sviranja sve razšrafiti i otpasti.
Ko je zabrinut jednostavno će na spomenuti šraf dodati jednu maticu od 8mm i pritegnuti je kao osigurač.
I rešena stvar.

 

Drugo, pedala uredno radi postavljena pod određenim kosim uglom u odnosu na cajon. Ako ne ponesete nekakav tepih lako je moguće da se pedala pomakne u stranu ili napred i otkrićete da se kardan zaglavi i ne okreće. Tako da je obavezna upotreba neke podloge za sviranje. Jednom kada je na podlozi u optimalnom položaju, učvrstite je pomoću standardna dva šiljka kojima se sve pedale sveta ukopaju u podlogu i više s pomeranjem nema problema.
cajon sunflower bass pedal kahon srbijaTEST
Pedala radi odlično i bez greške. Jednom stegnuti delovi stoje zajedno, ništa se ne odšrafljuje, ne klima i ne otpada. Nije se štedelo na navojima i šrafovima, svi su top klase.
Batić kako sam već rekao daje lep zvuk, toliko dobar da sam za sviranje kahona nogom, gde god sam dolazio- dobivao komplimente. Govorim o slučajevima gde mi je cajon glumio samo bas bubanj (cajon bez snera iznutra).
U slučajevima gde sam cajon svirao i rukom i nogom treba reći da je separacija snare i bas zvuka bila dobra i da udarac pedale o drvo nije jako ''palio'' sner.
Inače ne znam da sviram cajon kako to rade majstori u Peru-u ili Meksiku (Peruanski narodni instrument), nego držim na njemu standardne bubnjarske ritmove. I dobro to zvuči, nikada nisam čuo nikakve prigovore što se tiče kvaliteta zvuka.

Cajon pedal traka

Cajon pedal traka

Glasnoća je više nego uredna, samim pritiskanjem pedale regulišete koliko ćete glasno udarati u drvo, nema vam druge.

 

Što se tiče ''strap drive'' prenosa, iako sam godinama naviknut na lanac, nije mi smetalo ništa - rad pedale je tih, lagan, brz i podesiv potpuno isto kao i na svim mojim drugim pedalama.

 

Da je nisam kupio, kupio bih je opet  🙂

 

ZAKLJUČAK
Nemam nikakve komplekse od Millenium proizvoda, iako spadaju u kategoriju ''jeftinjaka'' koju ozbiljni i profi bubnjari zaobilaze. Već sam uzeo dosta toga od Milleniuma i istina je da deo proizvoda ima neke mane, ali onda se setim cene pa kažem sam sebi ''Nema veze, poslužiće''.
E ova pedala je i malo više od toga, ovo je zaista dobar proizvod kojem nisam našao nijednu ozbiljnu manu. Ako imate cajon, ne bi bilo loše imati je u setu.
Evo šta dobijate - kahon možete nezavisno u bubnjarskoj konfiguraciji koristi kao nekakav ''unplugged'' bas bubanj (dodate neki mali snare i mali hi-hat i evo nekakvog hip-hop seta...ili mašti na volju).
Ili možete sedeti na kahonu i jednom rukom udarati po njemu, a druga ruka vam ostaje slobodna za zvečku, daire ili bilo šta drugo po želji. Što je idealno za sve one koji žele da im cajon malo realnije zameni čitav set bubnjeva.
Ukoliko svirate u nekom klubu/ kafiću uz zahtev da ne budete preglasni, ovo je idealna kombinacija za vas. Ako dodamo ovome da sve jednostavno možete ozvučiti jednim mikrofonom na rupi cajona (sve ostale udaraljke mi je ''kupio'' vokalni mic), onda ne postoji lakše i elegantnije rešenje. Go for it!

 

MILLENIUM PLUS
Mozgajući kako bi se još mogla iskoristiti ova pedala, palo mi na pamet da pedalu na podlozi stavim ravno, kardan spojim s desne strane i kućište za batić s nekim običnim batićem spojim na neki mali bas bubanj 16'' ili 18'' i kao Dave Weckl negde sa strane bubnjarskog seta imam još jedan bas za brzu promenu zvuka.
I radi!!
Mislim da to ni ovi iz Milleniuma nisu predvideli.
Ukoliko želite, pedalu poručite iz Thomann prodavnice ovde
ili me kontaktirajte sokoćalom/ Viber/ WhatsApp: (+381)64 639 7798

 

Izvor teksta: Bob’s Blog

Podeli/ šeruj

Facebooktwitter
Facebooktwitter
Posted in Bubnjevi, cajon, cajon pedala, kupovina, perkusije, saveti, video, zanimljivosti and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

5 Comments

  1. Sve pohvale prvenstveno za Cajon.rs ,njihova preporuka za Millenium CP-777 Cajon pedalu mi je olakšala sviranje i za one koji kahon sviraju kao bubanj je idealno i mislim jedno od najboljih ali i najeftinijih opcija (što je danas nezamislivo ) Pedala je stabilna,postolje masivno,sa po dva oštra špica i na pedali i na djelu koji je uz kahon plus “čičak “zraka”koja prijetnja uz tepih,recenzija pedale tacna 100% ,probao sam nekoliko raznih pedala ali Millennium je definitivno korak ispred svih,kardan prenos je po meni dosta pouzdaniji i izdržljiviji od sajle.uz mali doboš,hi hat i par bongosa imam set koji ispunjava sve zahtjeve koji se traže pri unplugged svirkama (bar u mom slučaju). Preporučujem svima i zahvaljujem Cajon.rs.pozdrav iz Trebinja 😀 🤘👍

  2. Ljudi, ova pedala Millenium CP-777 radi odličan posao! Hvala Cajon rs na saradnji i na savetima i na strpljenju! Ukoliko želite pedalu slobodno je poručite nećete se pokajati! Svaki udarac je tačan i daje odličan kick! Manje bole prsti i stvarno je lakše svirati. Odziv sa kardanom je neverovatan, sajla je po meni smeće i nije nešto pouzdana. Još jednom hvala Cajon rs na gostoprimstvu i radujem se daljoj saradnji! 🙂

  3. Pedala je profi…olakšava sviranje (svakom bi je preporučio)! Brz i lak dogovor oko naručivanja pedale! Sve pohvale i preporuke…🤟🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.