KAKO OZVUČITI KAHON

Ozvučenje kahona može biti “pipkav” posao i postoji više varijanti ozvučavanja za “live”- uživo i studijo- postavke. Postavka mikrofona, bilo za živi nastup ili u studiju, zavisi od nekoliko faktora. Uzmimo studijo za primer- kakva je prostorija? Da li je unutra živa ili više umrtvljena atmosfera? Da li je prostorija idealna za onaj pravi zvuk perkusija? Koje su vrste mikrofona na raspolaganju, i da li je tonac u studiju raspoložen za eksperimentisanje sa zvukom?
Kao i u većini sviranja perkusija ili bubnjeva, ključ je u eksperimentisanju. Generalno govoreći, ne postoji samo jedan pravi ili pogrešan način snimanja/ ozvučavanja kahona, već je tu nekoliko isprobanih i testiranih tehnika. Stvar sa kahonom je u tome što iako može zvučati dobro “na suvo” za uho, ponekad je problem ozvučiti ga baš kako ti želiš u studiju ili živoj postavci.
Ovo su neka od dosta solidnih rešenja:
OZVUČAVANJE ISPRED I IZA KAHONA
Uobičajeno je ozvučiti sa mikrofonom ispred i iza instrumenta. Ovo omogućava obuhvatanje širokog opsega zvučnih frekvencija koje kahon proizvodi. Ovo je po meni, zaista obavezno za snimanje u studiju. Najvalitetnije ( i papreno skupo) rešenje je mikrofon Neumann U87 koji se postavlja na 30-ak cm ispred kahona, i mikrofon za bas bubanj unutar rupe na zadnjoj strani kahona- Audio Tehnica ATM25 ili Beta 91. E sad, Neumann U87 jeste izvanredan mikrofon, i cena mu je oko 3500€! Tako da ćemo preći na neke, za većinu ljudi, realnije i pristupačnije mikrofone.
Neka od ozbiljnijih rešenja su Audix D6 (zadnja strana) i Beyerdynamic M201 (prednja strana), ili Beyer m88 (zadnja strana) sa “high pass” filterom.
Jeftinija varijanta koju trenutno koristim za klubske svirke sa bendom je Shure PG56.

Beta91

Beta 91– Jedan od najboljih mikrofona za kahon.

BETA 91
Najčešće pominjan i korišten mikrofon je polu-kardiodni kondenzatorski mikrofon za bas-bubanj (kick drum) Beta 91. Ovo je jedan od najboljih izbora za ozvučavanje kahona po mnogima, kako za žive svirke i nastupe, tako i za snimanja u studiju. Mikrofon najčešće postavljam unutar kahona, na savijenom malom peškiru ili komadu tkanine, i time štitim mikrofon od oštećenja ili pomeranja. Takođe, mikrofon se može postaviti na nižem stalku za bas-bubanj. U ovakvim slučajevima često dolazi do pomeranja samog stalka pa čak i oštećenja zadnje strane kahona. Dodatno se kahon može ozvučiti i spreda sa pomoćnim mikrofonom, ali je dobra stvar što se Beta91 može koristiti samostalno, dakle bez dodatnih mikrofona. Dosta muzičara-kahonista koristi upravo ovaj mikrofon za žive nastupe.
Dobra zamena je švapski IMG Stageline ECM-306B/SW sa cenom oko 90 €.
SUB KICK
Je uređaj koji hvata niske frekvencije (100Hz-2000Hz) koje standardni mikrofoni ne mogu. Može se montirati sa zadnje strane kahona u kombinaciji sa nekim od bas-mikrofona, a daje puniji, masniji zvuk. Zgodna stvarčica, vredi je koristiti ukoliko imate prilike.
PROSTORIJA I ZVUK
Ukoliko je kahon u akustičnom prostoru, idealnom za dobijanje čistog i kvalitetnog zvuka, možete postaviti mikrofone koji će obuhvatati sve zvukove u prostoriji. Dodajte još i jedan bas-mikrofon unutar kahona, i sve je spremno za džemovanje.
EKSPERIMENTISANJE
Zvučaće banalno, ali koristite svoje uši. Tako ćete znati da li ste dobili dobar ili loš zvuk preko mikrofona. Koristite kvalitetne slušalice i eksperimentišite sa postavljanjem mikrofona sve dok ne budete zadovoljni sa zvukom. Nemojte misliti da ćete loš zvuk poboljšati sa kojekakvim plugin-ovima ili efektima. To jednostavno nije tačno. Strpljivo eksperimentišite dok ne pronađete onaj pravi zvuk koji ste želeli.
Predlozi mikrofona za zadnju stranu:
Shure Beta 91
IMG Stageline ECM-306B/SW
Shure PG56
Audix D6
Audio Technica ATM250
AKG D112
Sennheiser e 901
Yamaha Sub Kick
Predlozi mikrofona za prednju stranu:
Neumann U 87
Beyerdynamic M 201
Electro-Voice ND468
DPA 4090
Shure SM57
“Prostorni” mikrofoni:
AKG 414
Audio Technica 4051

 

Evo kako to radi Heidi Joubert https://www.youtube.com/watch?v=6Kp2UEtBdUQ

 

Slobodno ostavite svoj komentar sa nekim vašim predlozima i iskustvima na ovu temu.
Baš me zanima, a vas?

Podeli/ šeruj

Facebooktwitter
Facebooktwitter
Posted in cajon, mikrofon, ozvučenje, saveti and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.