talk2hand-cajon

SAVETI ZA PRSTE, ŠAKE I RUKE CAJON PERKUSIONISTE

Perkusionisti (udaraljke, bubnjari, dobošari i kako nas sve još nazivaju) dobro znaju da sati i sati sviranja, vežbanja i (tehnički) hiljade udaraca po zategnutoj koži, plastici i drvetu mogu biti bolni za ruke, tj. šake i prste. Ukoliko niste pažljivi- moguće je da će doći i do povrede (žuljevi svakako, ali i plikovi, otečeni prsti, pucanje kože, oštećeni nokti, bol, ukočenost, krvarenje. Uff!).

Skrećem Vam pažnju na par saveta oko zaštite pri sviranju perkusija (cajon, djembe, bongo cajon, konge, tarabuka…) koji zaista pomažu iz mog iskustva.

  1. Pravilna tehnika sviranja

Ovo je potpuno očigledno. Veoma je značajno da konstantno težite ka usavršavanju dobre, odgovarajuće tehnike i da svirate tonove na ispravan način (siguran, pun zvuk, tačan i ujednačen ritam, naglašavanje određenih detalja, fluentnost).
Obratite pažnju da se tonovi postižu na različite načine na različitim perkusijama, da ne kažem- udaraljkama… Slap ton na kongama nije isti kao na kahonu, iako su slični potrudite se da ih pravilno izvodite. Stiče se iskustvom.

  1. Zaštitni flasteri- trake

Vrlo dobra zaštita za perkusioniste je lepljenje zaštitnih flastera ili traka (koriste ih odbojkaši/ce) na vrhovima prstiju ili na zglobovima prsta. Obratite pažnju da traku-flaster ne zategnete previše jer je moguće da zaustavite krvotok u prstima ili ne možete da savijete dovoljno prste.

Ja recimo, najčešće koristim “krpeni” flaster (pamučno platno) širine 1cm ili 2cm a jedno pakovanje mi traje za 5-6 svirki od po 3-4 sati sviranja- tehnički rečeno: udaranja. Kahon je obično ozvučen sa 1 do 2 mikrofona i potrebni su snažni udarci, i samim tim su mi flasteri neophodni. Slabijim udarcima štitim prste ali gubim na balansu između mog kahona i vokala/ akustične gitare/ basa/ električne gitare/ bubnjeva/ tamburice/ harmonike/ klavijature itd…
Ove flastere možete nabaviti u običnoj apoteci, ili nas kontaktirajte za pomoć.

uff...
uff... pa ne tako jako!

  1. Rukavice

Još jedna stvar koju možete koristiti prilikom vežbanja ili sviranja zimi na otvorenom prostoru. Rukavice ne bi trebale da budu debele, tanke vunene rukavice su ok/ Хорошо 😉

Problem je što se zvuk može drastično promeniti ili se dobija poprilično “denfovanje” zvuka. Vremenom, stvorićete željeni efekat.

Ja ponekada koristim tanke zimske rukavice od poliestera i elastina (vrhovi prstiju su dodatno obloženi nekom vrstom najlona i poliuretana) kada sviram cajon po zaista hladnom vremenu. Pomaže!

kupujem cajon

Imao sam prilike da sviram cajon na brodu-kruzeru, i tada su mi Filipinci predlagali biciklističke rukavice sa odsečenim prstima, što nije bilo baš neko rešenje. Više samo vizuelno, mislim da se oni na to lože.

Svakako će se žuljevi sami formirati, i to je normalno. “No pain- no gain” jel’te… Sve ostale moguće povrede svedite na minimum.

Koristite zaštitne kreme za ruke, bilo koje- i jeftinija i skuplja rade isti posao.

Podržite mlade lokalne proizvođače, kupujte domaće kvalitetne proizvode za zaštitu kože, jedan od njih je Tamišac-Pčelinji Proizvodi. Ima ih na desetine, stotine- samo što ne mogu da izađu na kraj sa raznim naprednim biznismenima, švapskim lidlovima i ostalim neoliberalnim kapitalističkim lažima.

Za kraj, obratite pažnju na naš  logo- to je šaka sa otečenim prstima!

Podeli/ šeruj

Facebooktwitter
Facebooktwitter
Posted in cajon, novosti, saveti, zanimljivosti and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.