VRSTE CAJON-a

Poprilično zbunjujuć i čudan svet CAJON-a današnjice otkriva nam široku lepezu različitih kahona na kojima možete svirati različite muzičke pravce. Ovde ću navesti neke od njih.

Peruvijski kahon

Tradicionalni Peruvijski kahon je najverovatnije i prvi kahon, inspirisan drvenim sanducima za transport robe koje su afrički robovi koristili kao bubnjeve pre nekih 200- 300 godina. (dragi posetioče  iz budućnosti, sada je 2015.)
Peruvijski kahon nema sner (snare) i uglovi tape (prednja ploča na kojoj se svira) su potpuno zatvoreni/ zapečaćeni.
Perkusionista ovde razvija posebnu tehniku da bi dostigao odgovarajući Afro-Peruvijski zvuk i potrebno je veoma mnogo vremena vežbanja da bi se dostigao pravi zvuk i ritam.

 Flamenko kahon

Nakon povratka Paco De Lucia i Rubem Dantas iz Perua 70-tih godina XX veka sa poklonjenim Peruvijskim kahonom, instrument je ubrzo postao neizostavan u flamenko muzici. U određenom trenutku sinula je ideja o zvučnijem i „zvečkastijem“ zvuku kahona, te su dodate gitarske žice na unutrašnjem delu tape što je dalo svojevrstan prepoznatljiv šmek flamenko kahona.
Danas se flamenko kahon koristi širom sveta u raznim muzičkim pravcima, a najpopularniji je u Latino stilovima kao i u samom flamenku, naravno.

 Sner kahon

Ovo je moderna verzija kahona koja naglašava bas ton (kick) i sner (snare), ja volim da kažem- mini bubanj!
Umesto gitarskih žica na unutrašnjoj strani tape, ubačen je sner doboša (snare drum). Postoje razni tipovi ovog kahona kao i mehanizmi kojima uključuješ/ isključuješ sner zvuk dok sviraš.
Kik-port (kick port) se može dodati kahonu ukoliko želiš još naglašeniji bas zvuk.

Kubanski kahon

Kahon  koji se postavi između nogu i svira se na gornjoj površini, kao konge (conga drum).
Ima otvoren zvuk i nema sner. Tipičan kahon u Afro-Kubanskoj muzici.

Lima Peru 2012 svetski rekord cajon.rs

Lima, Peru 2012 svetski rekord u broju perkusionista kahona u jednom trenutku

 Postoji još veoma veliki broj različitih kahona koji se izrađuju danas, i potrebno je vreme da se najbolji od njih prikažu u najboljem svetlu i zauzmu svoje mesto u svetu muzike.
A sad, pravac vežbanje!
Prijatan dan želim!

Podeli/ šeruj

Facebooktwitter
Facebooktwitter
Posted in Bubnjevi, cajon, novosti, perkusije, zanimljivosti and tagged , , , , , , , , , , , , , .

One Comment

  1. Odličan kratki pregled. Sjajn instrument. Imam jedan i rado se opuštam uz cajon. Iako sam početnik… Ali jednom se mora i početi 🙂 Hvala i pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.